28 november 2023

Zorgeloos oefenen met mobiel bankieren

In de DigiHandig-app kunnen ‘digitale beginnelingen’ veilig vertrouwd raken met mobiel bankieren. DigiHandig laat zien hoe de apps voor mobiel bankieren werken.

Eén op de zes volwassen Nederlanders heeft moeite met digitale dienstverlening. Steeds meer bankzaken moeten online afgehandeld worden, bijvoorbeeld via de bank-app op de smartphone of de tablet. Ruim 15 procent van de Nederlanders heeft daar problemen mee. De banken willen hen helpen veilig wegwijs te worden op de bankieren-app. Daarom lanceren de vier grotere Nederlandse banken, Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken een nieuw onderdeel in de DigiHandig-app. Met deze app kunnen ‘digistarters’ (mensen die beperkt digitaal vaardig zijn) veilig vertrouwd raken met mobiel bankieren.

Angst om iets verkeerd te doen

Digistarters zijn vaak bang dat ze met een mobiele bank-app iets verkeerd doen en geld kwijtraken. Daardoor durven ze de app van hun bank niet te gebruiken. Met een nieuw lesonderdeel in de app van DigiHandig kunnen digistarters in hun eigen tempo mobiel bankieren veilig verkennen en daarmee oefenen, voordat ze met de echte app van hun bank aan de slag gaan. DigiHandig laat zien hoe de apps voor mobiel bankieren van banken werken, met simpele interactieve demo’s en oefeningen.

Op eigen tempo kennismaken met mobiel bankieren

De app van DigiHandig laat onder andere zien dat je voor iedere wijziging of betaling in een mobiele bank-app altijd eerst uitdrukkelijke goedkeuring moet geven, met een beveiligingscode, vingerafdruk of gezichtsherkenning. In de oefenapp kunnen digistarters dat in alle rust veilig zelf uitproberen zonder dat er echte transacties plaatsvinden. Met de DigiHandig-app kunnen ze ook leren om mobiel in te loggen, betalingen te controleren, een betaalpas te blokkeren en nog veel meer. Na voldoende oefenen kunnen digistarters met meer vertrouwen aan de slag met de echte app voor mobiel bankieren van hun eigen bank.

‘Ik heb meer inzicht’

“Ik ben blij met mobiel bankieren in DigiHandig. Ik dacht dat mobiel bankieren moeilijk was maar merk dat het erg meevalt. Door de oefenlessen heb ik meer inzicht,” zegt Mia Parren uit Delft (foto) over het nieuwe lesonderdeel.

De DigiHandig-app is gratis beschikbaar in de app stores van Apple en Google of via www.digihandig.nl/download. Installeer de app zelf of help iemand bij de installatie.

Lees ook: Online bankieren niet voor alle ouderen eenvoudig 

Foto: Nederlandse Vereniging van Banken / Toegankelijk Bankieren